Soiton avaimet

Soiton avaimet – vinkkejä vasta-alkajille ja tietämättömille

Haluaisitko soittaa harmonikkaa? Eikö se olisikin mukava harrastus? Soittotaito on monien haaveena, mutta mistä voisi aloittaa?

Tämä artikkeli on tarkoitettu niille, joita harmonikansoitto kiinnostaa, mutta jotka eivät tiedä tunne harmonikan olemusta vielä ollenkaan.

Aloitetaanpa siis aivan alusta!

Millainen soitin harmonikka on?

Harmonikalla on monta nimeä. Nimen alkuperä on saksan kielessä, josta on peräisin myös accordeon-nimitys. Sitä ei Suomessa käytetä. Soittimen virallinen nimi on siis harmonikka, mutta useimmiten puhutaan tuttavallisesti haitarista. Myös hanuri ja lempinimet sirmakka ja kurttu tarkoittavat samaa soitinta.

Harmonikassa on kolme osaa: oikealla kädellä soitettava diskantti, vasemmalla kädellä basso ja niiden välissä palje. Monista erilaisista harmonikkatyypeistä Suomessa on yleisin ns. viisirivinen harmonikka. Se tarkoittaa sitä, että oikealla kädellä on näppäimistö viidessä rivissä. Näppäimistö sisältää kaikki sävelet samaan tapaan kuin pianossa mustat ja valkoiset koskettimet. Toinen harmonikkatyyppi on ns. pianoharmonikka, jossa oikean käden sormio on samanlainen kuin pianon koskettimet.

Vasemman käsen sormio eli basso on sekä näppäin- että pianoharmonikassa samanlainen. Bassossa on valmiit soinnut, duurit, mollit ja septimit melodian säestämistä varten. Bassonäppäimiä on haitarin koosta riippuen jopa 120. Sokkona soitettavan basson näppäinten suurta lukumäärää ja pientä kokoa ei kannata säikähtää, sillä sormet kyllä löytävät oikeat näppäimet. Niiden järjestys on nimittäin erittäin looginen ja musiikin sointujen mukainen.
Vasemmalla kädellä soittoon saadaan rytminen säestys, ”komppi”, jos sellainen on soitettavassa kappaleessa tarpeen.

Palje diskantin ja basson välissä on ikäänkuin harmonikan keuhkot, jolla kielet syttyvät soimaan ja jolla sointia ohjataan. Harmonikan palje ei ole mikä tahansa ilmapumppu, vaan palkeen oikea liike ja voima on tärkeä osa harmonikansoittoa. Palje on kuin laulajan, lausujan tai puhallinsoittajan hengitys.

Onko soittaminen vaikeaa?

Harmonikka on soitin, jolla soittoharrastus on helppo aloittaa ja päästä melko nopeasti oikealta kuulostavan soittamisen makuun. Harmonikalla voi suhteellisen helposti oppia soittamaan tuttuja melodioita ja säestämään niitä muutamalla soinnulla. Kaikki soittimet ovat omalla tavallaan vaikeita, mutta harmonikalla soittamisen kynnys on melko matala.

Yksinkertaisimmillaan soittaminen voi siis olla sitä, että oikealla kädellä soitetaan muutaman sävelen melodia ja vasemmalla kädellä säestetään melodiaa 2 tai 3 soinnulla.
Ensimmäinen kappale voi olla vaikka pieni tuttu lastenlaulu, kansanlaulu tai tanssikappale, joista löytyy runsaasti myös helppoja esimerkkejä.

Usko tai älä, mutta tämä kuulostaa jo aivan oikealta soitolta!

Millaisella harmonikalla voi aloittaa?

Soittamisen ja musisoinnin ilo ei sinänsä ole kiinni haitarin laadusta. Jopa vanha, muutamalla ruplalla turistikaupasta tuotu haitari täyttää tavallaan hyvin tehtävänsä, jos se vain on soittokunnossa. Nälkä kuitenkin kasvaa syödessä ja hyvälaatuisella harmonikalla soittamisen ilokin on suurempi. Soittotaidon hankkiminen on pitkäjänteinen ja kauaskantoinen (ja palkitseva) urakka, joten sitä ei kannata latistaa huonolaatuisella soittimella.
Jos kotona tai lähipiirissä sattuu olemaan käyttämätön harmonikka, se kannattaa kaivaa esiin ja tarvittaessa tarkistuttaa asiantuntevalla korjaajalla/virittäjällä.

Mistä harmonikan voi hankkia ja mitä se maksaa?

Harmonikan hankinnassa on hyvä turvautua alan liikkeisiin ja asiantuntijoihin, joista löytyy tietoa mm. näiltä Harmonikkaliiton nettisivuilta. Näillä sivuilla on myös Harmonikan tuotekuvasto 2017-2018, josta löytyy laaja valikoima erilaisia harmonikkoja. Hintahaarukka on hämmentävän suuri muutamasta satasesta kymppitonneihin, mutta jos budjetti on tiukka, voi aikuisharrastaja löytää kelpo soittimen 500-1000 €:n summalla. Jos harrastukseen haluaa jo heti alussa satsata vähän enemmän, kannattaa budjetti asettaa nelinumeroiseksi. Vaativa harrastaja voi hankkia itselleen huippusoittimen, jonka hinta kipuaa helposti yli kymppitonnin.

Jotkut alan liikkeet myös vuokraavat harmonikkoja, jolloin uutta harrastusta voi kokeilla ilman oman soittimen hankkimista. Perustyypin harmonikan vuokraaminen maksaa muutaman kympin kuukaudessa, ja sopimus tehdään esim. puoleksi vuodeksi kerrallaan. Vuokraaminen on hyvä vaihtoehto myös siksi, että vuokrasoittimet ovat yleensä liikkeen tarkistamia ja asiallisessa kunnossa.

Käytettyjen tavaroiden verkkokauppa tori.fi tarjoaa hakusanoilla haitari tai harmonikka toistasataa vaihtoehtoa. Siellä on tarjolla kaikenkokoisia ja –laatuisia harmonikkoja, mutta pelkän kuvan ja hinnan perusteella ostaminen voi tuottaa myös pettymyksen. Ellei ole täysin varma torihankinnastaan, kannattaa turvautua asiantuntijan apuun.

Mistä saa opetusta?

Soittoharrastuksen alkuruudussa hyvä opettaja ja johdonmukainen oppikirja ovat kaiken A ja O. Musiikkiopistoissa ja kansalaisopistoissa on n. 150 pätevää harmonikansoiton opettajaa, joista useimmat antavat myös yksityistunteja. Harmonikkaliitosta voi kysyä henkilökohtaisesti neuvoa ja tietoa oman kotipaikkakunnan tai lähiseudun opettajista. Ryhmässä soittamiseen tarkoitettuja opinto- ja harrastuspiirejä on useilla paikkakunnilla eri puolilla Suomea. Oppikirjoja ja harmonikkakouluja on saatavilla musiikkiliikkeistä ja kirjakaupoista sekä verkkotilauksina.

 

Tule mukaan toimintaan!