Kultaisen Harmonikan voitti Ronja Pehkonen Hopeisen Harmonikan voitti Alexander Repin

30.6.2023

Kultaisen Harmonikan 2023 kilpailun on voittanut 22-vuotias Ronja Pehkonen Jyväskylästä. Ronja Pehkonen oli myös yleisön suosikki. Toiseksi sijoittui 18-vuotias Ilmari Tiainen Lappeenrannasta ja kolmanneksi 19-vuotias Jarno Tourunen Lappeenrannasta. Korkeatasoinen kilpailu käytiin Ikaalisten Sata-Häme Soi -juhlilla. Lasten Hopeisen Harmonikan voitti 9-vuotias Alexander Repin Tuusulasta. Hopeisen Harmonikan yleisöäänestyksen voitti 10-vuotias Aatu Kirén Lahdesta.

Ronja Pehkonen soitti ensimmäisellä kierroksella vapaavalintaisena kappaleena Astor Piazzollan Libertangon omana sovituksenaan. Toisen kierroksen pakolliseksi hänelle oli arvottu Toivo Mannisen Kouvolan masurkka. Vapaavalintainen kappale soitettiin ilman säestystä ja pakollinen kappale soitettiin Taisto Lunkan Rytmipojat -orkesterin säestämänä.

Tuomaristo totesi Ronja Pehkosen soiton olevan teknisesti loistavaa ja temperamenttista. Sen lisäksi tuomaristo totesi hänen olevan kuin kotonaan perinteisessä suomalaisessa musiikissa. Hänen toisella kierroksella soittamansa masurkka oli tuomariston mukaan täydellisesti tyylin mukaisesti ja tanssittavasti soitettu. Myös Ronja Pehkosen loistava tapa ottaa yleisö huomioon sai kiitosta.

Ronja Pehkonen on harmonikansoittaja jo viidennessä sukupolvessa. Hän aloitti harmonikansoiton 6-vuotiaana Lieksassa Aki P. Hietalan opissa. Hän on valmistumassa harmonikkapedagogiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta, jossa hänen opettajanaan toimii Erik Brander.

– Musiikki on aina ollut minulle tärkeä osa elämää ja haluan tehdä siitä ammatin sekä opettajana että keikkamuusikkona, Ronja Pehkonen kertoo.

Hopeisen Harmonikan voittaja Aleksander Repin soitti kilpailukappaleenaan Veikko Ahvenaisen sovituksen kappaleesta Säkkijärven polkka. Tuomaristo hämmästeli Alexanderin teknistä taituruutta soittimen käsittelyssä ja ihasteli myös tulkintaa. Alexanderin opettajana toimii oma isä Sergei Repin, joka opettaa myös Keravan musiikkiopistossa. Alexander voitti eilen torstaina myös Harmonikansoiton Suomen Pelimannimestaruuden omassa sarjassaan. 9-vuotias Alexander harrastaa soittamisen lisäksi yleisurheilua.

– Nuoret soittajat osoittivat suurta taituruutta. Me tuomaristossa ihailimme myös heidän paineensietokykyään, totesi tuomariston puheenjohtaja Seppo Lankinen.

Väliohjelmassa esiintyi Arja Koriseva, joka lauloi juuri julkaistun laulunsa Viiva ovenpieleen. Hän lauloi myös viime vuonna menehtyneen enonsa, harmonikkataiteilija Erkki Frimanin muistolle Frimanin sävellyksen Ruusu joka vuodesta. Arja Koriseva toimi kilpailun juontajana yhdessä Sata-Häme Soi -festivaalin taiteellisen johtajan Sami Pirttilahden kanssa.

Kultaisen ja Hopeisen Harmonikan finaalien tuomaristo:

Seppo Lankinen
Harmonikansoiton opettaja, muusikko, pitkäaikainen harmonikka-alan vaikuttaja
Jonna Pirttijoki-Helanen
Musiikin maisteri, harmonikkataiteilija
Jari Kokkinen
Harmonikkataiteilija, muusikko, musiikin opettaja
Jarmo Tinkala
Harmonikkataiteilija, muusikko, Kultaisen Harmonikan voittaja 1990

Kultaisen Harmonikan tulokset:
1. Ronja Pehkonen, Jyväskylä 78 p.
2. Ilmari Tiainen, Lappeenranta 76 p.
3. Jarno Tourunen, Lappeenranta 73 p.
4. Marko Haapapuro. Kolari 71 p.
5. Satu Sarkoranta, Laitila 69 p.
6. Saana Kastelli, Pyhäjoki 65 p.
7. Heidi Rintamäki, Pori 64 p.

Kerro uutisesta muillekin

Tule mukaan toimintaan!