Ville Vehkalahti voitti Kultaisen Harmonikan, Samuel Heikola voitti Hopeisen Harmonikan

1.7.2022

Kultaisen Harmonikan 2022 kilpailun on voittanut 16-vuotias Ville Vehkalahti Laviasta. Korkeatasoinen kilpailu käytiin Ikaalisten Sata-Häme -juhlilla suorassa TV-lähetyksessä. Toiseksi sijoittui 15-vuotias Johannes Koivisto Kokkolasta ja kolmas oli 17-vuotias Marko Haapapuro Kolarista. Lasten Hopeisen Harmonikan voitti 10-vuotias Samuel Heikola Porista.

Ville Vehkalahti soitti ensimmäisellä kierroksella Mustat silmät (trad.) ja toisella kierroksella Minka-variaatiot. Tuomaristo luonnehti Ville Vehkalahden soittoa erittäin musikaaliseksi ja teknisesti taidokkaaksi. Työskentely orkesterin kanssa sujui loistavasti. Tuomaristo ihastui myös Ville Vehkalahden upeaan luontaiseen lavakarismaan.

Ville on 16-vuotias maatilan poika Laviasta. Hän on soittanut harmonikkaa 5-vuotiaasta asti. Musiikin perustutkinnot sekä syventävät opinnot hän on suorittanut Porin Palmgren-konservatoriossa, josta valmistui tänä keväänä. Opettajana toimi Tibor Iván. Ville soitti konservatoriossa toisena soittimenaan pianoa. Harmonikkaa hän soittaa lisäksi Vesa Formusen yksityistunneilla.
Koulusta, soittotunneista ja esiintymisistä jäävä aika Villellä kuluu traktorin penkillä tilan töissä. Syksyllä hän aloittaa opiskelun Tampereen Yhteiskoulun Lukiossa, joka on erikoistunut ilmaisutaitoon. Musiikin opiskelua hän jatkaa Tampereen konservatoriossa.

Samuel Heikola soitti kilpailukappaleenaan Thibaut Trosset’n sovituksen kappaleesta Pirates of the Caribbean. Tuomaristo totesi, että Samuel Heikola loi soitollaan mahtavan elokuvamaisen tunnelman. Lisäksi melodiabasson käyttö standardibasson rinnalla toi hyvää vaihtelua esitykseen.

Pian 11 vuotta täyttävä Samuel Heikola soittaa harmonikkaa Porissa Palmgren-opistossa Pasi Raukolan johdolla. Musikaalisessa perheessä soitetaan paljon ja soittimiakin löytyy erilaisista harmonikoista mm. kontrabassoon, pianoon ja lyömäsoittimiin. Samuel soittaa yhdessä sisarustensa Annabelin ja Rafaelin kanssa Minimuusikot-kokoonpanolla ja kolmikko keikkaileekin ahkerasti. Heikolan perheeseen Hopeisen Harmonikan voitto oli jo toinen, sillä viime vuonna Samuelin sisko Annabel voitti kilpailun.

Kultaisen Harmonikan potpurissa kuultiin perinteisiä kesäisiä sävelmiä ja väliohjelmassa esiintyi digiharmonikkataituri Netta Skog, joka soitti Tuomas Holopaisen ja Nightwishin kappaleen I want my tears back.

Voittajat saivat rahapalkintojen lisäksi tamperelaisen lasitaiteilijan Tarja Kansanahon suunnittelemat ja valmistamat palkinnot. Inspiraation lasiteoksiin Kansanaho sai Lasse Pihlajamaan, Noiduttu Hanuri -kappaleesta. Kaikissa palkinnoissa toistuu harmonikan palkeiden villi tanssi, sekä raikkaat pirskahtelevat sävelet, jotka levittäytyvät ympärilleen.

Kultaisen ja Hopeisen Harmonikan tuomaristossa olivat:

Siina Hirvonen, muusikko ja musiikkikasvattaja, musiikin maisteri, lastenmusiikin huippuammattilainen, ”Siina ja Taikaradio”-yhtyeen energinen keulahahmo

Henna-Maija Vannemaa, musiikin maisteri, harmonikansoiton opettaja ja lastenmusiikin tuottaja

Sami Pirttilahti, Sata-Häme Soi -festivaalin uudeksi taiteelliseksi johtajaksi juuri valittu tangon ja bandoneonin taitaja, Pirttilahti Tango Experience -orkesterin johtaja ja vuoden harmonikkataiteilija 2020.

Reijo Ahonen, Hämeenlinnan Sibelius-opiston harmonikansoiton opettaja, musiikin maisteri ja menestyksekäs nuorten harmonikkaorkestereiden ohjaaja

Sirpa Kainulainen, harmonikansoiton opettaja, joka toimii useissa Pohjois-Karjalan musiikkioppilaitoksissa. Harmonikan monet kasvot -tapahtuman vetäjä jo yli 20 vuotta.

 

 

 

Kerro uutisesta muillekin

Tule mukaan toimintaan!